Peder, Niklas Ekstedt och Josefine

Grilltips med Mat-Niklas

Niklas Ekstedt: "Glöm snabba mariander"
13 min

Vi struntar i vädret - grillsäsongen är här - basta! Därför bjöd vi in kände TV-kocken Niklas Ekstedt som delade med sig av sina grilltips.

Försök att inte bara grilla fileer. Det finns gott om billigt kött som blir mycket bra att grilla. Ett exempel är högrev. Det bästa är att prata med styckaren i butiken eller hallen.

Marinad:

Glöm snabba marinader! Ska man marinera ska det ligga över natten.

Gör hellre en god sås

Vill man ändå marinera snabbt gör en "rub", dvs gnugga in en blandning av tex socker o salt, kryddor o gnugga in. Bäst blir det dock om man låter rubben ligga över natten.

Obs! - Desto ljusare kött, desto mindre marinad.

Skaldjur är godast att grilla med lite lime och salt men se upp, det går snabbt att grilla skaldjur.

Verktyg:

Grillpincett brukar räcka men även bra om man har en digital köttermometer. Kolla på nätet när ett vissa kött ska vara klart .

Typ av grill:

Niklas gillar klotgrillar. Ta in för mycket kol och blanda helst med briketter i botten och träkol där uppe. Ta in för mycket kol och glöm inte att använda locket!

Ett annat tips är att grilla över vanlig lägereld, blir suveränt gott.

Uteslutet med engångsgrill...

Till sist, planera och ta det lugnt när du grillar och glöm inte att även grilla grönsakerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".