Sommarmattips!

Som vi har nämt i programmet så startade Ramadan i fredags. Jag har redan sett till att bli bjuden på lite av dom festmåltider som lagas och jag tänkte dela med mig med ett irakiskt recept på en rätt som heter Bamieh (okra). En rätt som alltid står på irakiers matbord oavsett Ramadan eller ej (har släktingar som äter det minst en gång om dagen). Till detta serveras ris , lägger även ut recept på ris på irakiskt sätt. Smaklig måltid och tipsa oss gärna om du har nåt smaskigt recept! / Doreen

Bamieh (okra)
1 paket (ca 400 gram) fryst Bamia
300 gram lammkött
5 st vitlök
1/4 dl tomatpuré av bästa kvalitét
1 msk salt
1 msk olja
1 kryddmått citronsyra
1 liter vatten

1. Tina upp okran, ta ut ca 1 h innan matlagningen. Skölj av och rensa om det finns dåliga i påsen.
2. Fräs köttet i olja i en kastrull och sedan hela vitlöken. Häll i salt och sist okran.
3. Häll över ca 1 liter kokt vatten och låt koka på svag värme tills okran och köttet blivit mjukt.
4. Häll i tomatpurén och låt koka 20 min till.


Irakiskt ris:
5 dl basmatiris
7 dl kyckling- eller köttbuljong (eller 5 dl vatten)
6 msk olja
2 tsk salt


Garnering:
100 g skållad, delad mandel (eller pinjenötter)
100 g russin
3 msk olja


Tvätta riset och lägg det i blöt i ca 10 minuter. Häll bort blötläggningsvattnet. Värm oljan. Stek riset lite lätt tillsammans med salt. Tillsätt buljong. Koka upp och låt sjuda tills vätskan har kokat bort. Rör om och sänk temperaturen till den lägsta. Låt stå ett tag, ca 30 minuter.
Garnering: Värm oljan. Häll i mandel (eller pinjenötter) och bryn under omrörning tills de får gyllenbrun färg. Sänk temperaturen. Tillsätt russin och rör om.
Lägg upp riset och häll på garneringen. Till garneringen kan man också ha 50 g berberisbär. Tillsätt de precis när du stänger av spisen. Bären är sura så de balanserar det söta från russinen. (De kan utelämnas)