Kerstin tipsar om Miljösmarta Appar

Det är en djungel där ute, vi hjälper dig att hitta smarta appar som kan göra dig ännu klimatsmartare.
Kerstin Lundvik, projektledare på Energi och klimatrådgivningen, har satt samman en lista på gratis appar som du kan använda.

Statistik och energianvändning via datorn:
Det är enklare att spara energi om man har koll på sin energianvändning, en del elleverantörer erbjuder möjligheten att logga in och se energianvändningen över tiden, vill man vara riktigt avancerad finns det tjänster där man även kan se och analysera elförbrukningen i realtid från datorn, eller från mobilen via en app.

Några exempel:
Vattenfall
EON
Fortum

Exempel på det man kan se är:
Effektuttag i realtid (antal watt man använder just nu – ganska roligt att springa runt hemmet och stänga av allt som inte används och se hur det påverkar effekten).
Förbrukning per dag och per månad samt timme för timme användning.
Hur elförbrukningen fördelas mellan de olika apparater vi har hemma.
Vad är effekt? Vad är kWh?

Effekt gånger tid ger mängd energi: till exempel om jag har en apparat som använder 1000 W (watt) och den är på 1 timme då har jag använt 1000 W x 1h = 1000 Wh = 1 kWh. Det vi ser på räkningen är antal kWh som vi har använt under en period.
Om jag använder en apparat som har en effekt på 500 W under två timmar då blir det också 1 kWh.

Det finns idag fler verktyg som kan hjälpa dig att göra en analys på energianvändningen i ditt hem:
En app som kan hjälpa på vägen är ”EnergiAppen”, det är en app som är gjort för villor, man knappar in information om villan och man får förslag på åtgärder, vad det kostar och hur mycket man sparar (allt på ett ungefär).

Har man inte en smartphone kan man gå in på hemsidan: www.energiradgivningen.se under privatpersoner finns det en flik som heter ”beräkna” där finns flera intressanta räknesnurror som kan hjälpa en att få bättre koll på energianvändningen och vad man kan göra för att spara energi. Energimyndighetens ”Energikalkylen” är ett exempel på räknesnurra anpassad för både villor och lägenheter.

Lampguiden
Hitta rätt i lampdjungeln
Lampguiden är Energimyndighetens mobilapplikation om hembelysning. Den kan hjälpa dig att hitta rätt typ av belysning, samtidigt som du kan spara både pengar och miljö. Belysning brukar stå för ungefär en femtedel av hushållselen. Ersätter du dina glödlampor med ny energieffektiv belysning kan du göra skillnad.
För mer info:http://www.energimyndigheten.se/Hushall/Din-ovriga-energianvandning-i-hemmet/Hembelysning/Lampguiden-/

Kasta rätt
Om man vill veta hur avfall ska sorteras och var de närmaste återvinningsstationerna finns.
Mer info http://www.karlstadsenergi.se/renhallning/Kasta-ratt/

Grön Guide (Naturskyddsföreningen)
Med Grön Guide kan du snabbt och enkelt få fakta och tips om att äta, leva, resa och bo klimatsmart. Du kan ta hjälp av Fiskväljaren och Grönsaksväljaren när du går och handlar, hålla koll på soporna med Återvinnaren eller låta Hitta butiken ta reda på var det säljs secondhand och ekologiska kläder nära dig. Här finns även en del för alla föräldrar som vill skydda barnen mot kemikalier.

STHLM  traveling / Res i STHLM (SL)
Stockholmsbo eller -besökare? Planera din resa direkt i telefonen. Här kan du ta reda på när bussar och tåg går, få bästa färdbeskrivningen för just din resa, lägga in dina personliga favoriter samt hålla koll på eventuell störningsinformation. Och vet du inte var du befinner dig är det bara att välja "Min position" som avgång eller ankomst.

Håll Sverige rent (Håll Sverige rent - stiftad av Naturvårdverket och Returpack)
Hjälp till att rapportera om nedskräpning i din omgivning. Allt ifrån olaglig dumpning av sopor till båtvrak och skrotbilar som ingen tar bort. Genom appen tar du en bild på skräpet, ger en kort beskrivning och skickar in uppgifterna till Håll Sverige rent, som i sin tur använder informationen till att kartlägga nedskräpningen i landet. Förhoppningen är att kommuner ska ansluta sig till systemet så att skräpet också tas bort. I skrivande stund är endast Södertälje kommun ansluten.

Elins memo
Elins memo är ett memoryspel som på ett pedagogiskt sätt lär barn om miljön. Ekorren Elins skogsglänta har blivit nerskräpad och hon behöver din hjälp att få den fin igen. För varje lika kortpar som du hittar växer en grodd upp i rabatten, men akta dig för miljödåliga bilder för de gör så att groddarna vissnar.

Lämna papper (Papperskretsen.se- ett samarbete mellan pappersindustrin och dess kunder)
Letar du efter en återvinningsstation? Då kan du ta hjälp av Lämna papper. Så fort du startar appen på din mobil visar den automatiskt var närmsta allmänna återvinning finns, och förflyttar du dig så uppdateras förslagen. Ett stort plus är att appen även fungerar om du befinner dig utomlands.

En rolig app som sparar vatten! (Annikas favorit)
Appen som kan göra att vi sparar vatten, många öppnar kranen så att ljuden från det rinnande vattnet ska dölja ”andra ljud”, appen reproducerar ljudet av vatten som rinner och då behöver man inte spola vatten i onödan.
http://www.enlagomdosgront.se/2012/01/06/the-tap-en-lagom-gron-app/