Fredrik Eliasson leder Musikplatsen

Programmet bevakar aktualiteter i det stockholmska musiklivet - på scen och skiva. Varje fredag kan  du  möta aktuella stjärnor, vara med i omröstningen av veckans låt och så spelar artister och grupper live i direktsändning. Programledare är Fredrik Eliasson som har arbetat med olika musikprogram i Radio Stockholm sedan början av 90-talet. 

Mer om Musikplats Stockholm hittar du här

Sedan 2005 leder Eliasson Musikplats Stockholm i P4 Radio Stockholm. 
– Det är en sann glädje att varje vecka presentera nya förmågor och återse äldre stjärnor som bara fortsätter att lysa, år efter år.

Det började 1992 med programmet Svedala som spelade ny svensk pop. Den då 20-årige Fredrik Eliasson märkte att något var på väg att hända med det som producerades i Sveriges musikaliska nav - Stockholm.

– Jag tyckte att låtarna som gjordes snabbt blev allt bättre och produktionerna började hålla internationell klass. Det släpptes tillräckligt med bra svensk populärmusik för ett tretimmars-program varje vecka.

– Jag minns såväl hur det var där i början. Jag hade ofta gäster som Legacy Of Sound, E-Type & Stakka B, Clubland, Ace Of Base, Dr Alban, Cool James & Black Teatcher, Army Of Lovers och Roxette. Många satsade hårt på internationella marknader. Det var någonstans här som det började, det som kom att kallas Det svenska musikundret. 
Det snackades mycket om Denniz Pop och hans gäng på Cheiron. Några år senare slog svensk musik så stort att det gav skalv i hela världen.

– Jag intervjuade artister och grupper som Robyn och The Cardigans. Det var häftigt att vara med de här åren, att på nära håll bevaka allt som skedde. Jag träffade Max Martin för en intervju samma vecka som han för första gången blev Billboard-etta med ”Baby One More Time” (med Britney Spears). Det svenska soundet var hetare än någonsin och världsartisterna vallfärdade till Stockholm för att spela in. Det var sanslöst. Många av erfarenheterna och kontakterna från den här tiden kom att ligga till grund för den uppmärksammade radiodokumentären .  
– 2001 sände jag sista Svedala i P5 Radio Stockholm.

Våren 2005 startade P4 Radio Stockholm programmet Musikplats Stockholm. Fredrik Eliasson ledde inledningsvis programmet från olika musikplatser i Stockholmsområdet, allt från scener och klubbar till rep- och studiolokaler (därav programnamnet). Ett par år senare ville Fredrik Eliasson väva in livemusik också. 

 – Jag hade länge haft en dröm om att kunna bjuda in artister för direktsända spelningar i radion. Då var det av sändningstekniska skäl ett måste att flytta tillbaka programmet till Radio Stockholm-studion på Kungsholmen. Men det var ändå ett lyft, jag lyckades få in artister för direktsända framträdanden! Orup, Veronica Maggio, Mauro Scocco, Miss Li, Salem Al Fakir, Patrik Isaksson (bilden till vänster), Nicolai Dunger, Frida Öhrn, Erik Hassle och Ane Brun var några som gjorde opluggade spelningar i Studio 3.

Hösten 2008 gick flyttlasset till Radiohuset. Efter 20 år på Kungsholmen var det dags för Radio Stockholm att docka med moderskeppet på Gärdet. För Musikplats Stockholms del kom det att bli en stor förändring - en bra förändring!

Intill Radio Stockholms nya studio i entrén ligger legendariska  där mängder av världsartister spelat genom åren.

– Att kunna använda scenen i Studio 4 varje fredag är som en dröm eftersom vi kan ta emot en publik på ett par hundra personer varje gång. Konceptet är en succé, publiken strömmar in under lunchen och artisterna står på kö för att få vara med.

– Det känns riktigt bra att göra programmet i det nuvarande formatet, det känns verkligen som en musikplats i Stockholm där både artisterna kan möta sin publik och där publiken kan upptäcka nya artister. Aktuella gäster som intervjuas i en lite lugnare miljö under första delen, sedan en final i programmet med live-konsert direktsänd inför publik i Studio 4. Jag tror verkligen på det här upplägget och att det håller ett bra tag framöver!, säger Fredrik Eliasson.