Jeff Chang Foto: Brian Cross

Biblioteket: Hiphop - rytmisk text, rörelse och energi

P1 tisdag 31 oktober kl 14.03 och 1/11 kl 18.15

Den tycks rymma allt, hiphopen: svidande samhällskritik från dom som lämnats utanför, sexistiska attityder och iögonenfallande nyrikedom. Via MTV och andra musikkanaler pumpas vi med en sorts hiphop, bilder av inoljade manliga muskler och avklädda kvinnokroppar till en musik som ibland går på tomgång, ibland tar innovativa språng. Men stilarna och uttrycken är många.

Jeff Chang har skrivit hiphop-generationens historia i sin bok ”Can’t stop, won’t stop!” där han kartlagt och intervjuat de rappare, graffitimålare, DJ:s, breakdansare och aktivister som skapade hiphopen, en viktig del av det moderna Amerikas historia.

Mia Gerdin har träffat Jeff Chang, men även översättarna Tony och Carina Ernst, litteraturprofessorn Eva Lilja, rapparna Melinda, Peshi och Fille och även Filles storebror författaren Alejandro Leiva Wenger för att prata om hiphopens språk, rytm, innehåll och kanske dess själ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".