Kerstin Avemo (Gilda) och Fredrik Zetterström (Rigoletto) i Rigoletto. Foto: Mats Bäcker.

Reporter: Rigoletto i Rwanda. Om hämnd i dikt och verklighet

P1 torsdag 16 november kl.14.03 och 17/11 kl.18.15

Hämnden är en så självklar del av vår vardag att vi knappt tänker på den. I historien, politiken och religionen har den alltid kastat sin mörka skugga.

Och inom filmen, operan, dramatiken är hämndmotivet ofta den spännande motorn. Vem hejar inte på greven av Monte Cristo när han tar hämnd på dem som förstört hans liv? Men Rigoletto i Verdis opera blir så besatt av hämndlystnad att den leder till hans älskade dotters död. Och i Rwanda söker man vägar att bryta hämndspiralen efter folkmordet.

”Hämnd - och att avstå från att ge igen” heter en ny bok av Tomas Böhm och Suzanne Kaplan. De medverkar i Reporter liksom Mira Bartov som regisserat Folkoperans succéföreställning av ”Rigoletto.” Lena Einhorn, prisbelönt författare och filmare gjorde överlevnadsberättelsen ”Ninas resa” utan hämndkänslor och berättar varför. Liksom den estniske poeten och essäisten Jaan Kaplinski som utmanade opinionen med att tala för den ryska minoritetens sak när Estland blev självständigt 1991. Redaktör: Maarja Talgre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista