Maya Deren

Bildrutan minns - Maya Deren - avantgardefilmens banbryterska

P1 ons 22 nov kl 14.03 och 23/11 kl 18.15

Maya Deren la ner la ner lika mycket pengar på sina filmer som Hollywod spenderade på läppstift. Hon satt nätterna igenom och skrev filmteori, slog så hårt på sin skrivmaskin att grannarna klagade. Hon reste genom 40 och 50talets psykoanalytiska Amerika och föreläste om film i sina egendesignade gypsy-artade kläder.

Hon grundade en organisation för oberoende filmare och flög ensam på stipendiepengar till Haiti med 17 resväskor filmutrustning. Där deltog hon i Vodoo-cermonier, filmade och skrev etnologiska böcker. Det sägs att Maya kastade ett kylskåp genom sin lägenhet och att hon möjligen dog till följd av sitt voodoo-praktiserande.

Sara Lundin träffar filmvetaren Moira Sullivan som strävar efter att bli som Maya Deren och så beger vi oss till ett radhus i Tullinge där filmaren och animatören Åsa Sjöström pratar om det förföriska med att hitta konstiga nycklar som går till konstiga skåp och kostnaden av att gå sin egen väg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".