Hemkomster - "Ingen är hemma" - inte Dubravka Ugresic heller

P1 fredag 1 december  kl 18.15, samt 3/12  kl 16.03

Att skriva böcker med titlar som Den ovillkorliga kapitulationens museum eller Smärtans ministerium det säger något om en författare. Dubravka Ugresic, född 1949, var professor i litteraturvetenskap i Zagreb när hon av politiska skäl tvingades lämna sitt land 1993. Och just detta, att hon lämnat sitt land, att hon lever i exil - det är de teman hon bearbetar i sina mycket personliga romaner- en sorts tankarnas tröskverk; splittrade kartor, rika berättelser om minnet, glömska, språk och ensamhet. ”Nostalgin, om det nu är rätt ord, är en grym och slug motsåndare.” skriver Ugresic packar sin kappsäck, tittar på sina fotografier och skriver en essäsamling till. ”Nobody’s home” -  heter hennes nästa bok, och kanske har hon rätt i det, i vår tid av globalt skolade människor med mångdubbla identiteter. Ingen är hemma.

Anneli Dufva och Katarina Wikars har träffat Dubravka Ugresic i Amsterdam, där hon lever i dag, och i programmet medverkar också hennes svenske översättare Djordje Zarkovic, samt författaren Steve Sem-Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".