Bakre raden: Ingela Lind, Magnus Krepper, Jonas Forssell och Anders Ström. Främre raden: Kerstin Berggren, Tina Ahlin och hunden Lester.

Kulturradions LjuDklappsutdelning

P1 söndag 24 december kl 14.03 och 26/12 kl 7.03

En tradition som vuxit sig stark i P1 på julafton är Kulturradions LjuDklappsutdelning.

För elfte året i rad har Kerstin Berggren bjudit in fyra gäster som tillsammans ska underhålla radiolyssnarna på julafton. I år är det musikern Tina Ahlin, konstkritikern Ingela Lind, skådespelaren Magnus Krepper och kompositören Jonas Forssell som tänker associera kring ljud och dela ut ljuDklappar till lyssnarna.

Under de tio år som gått sedan ljuDklappsutdelningen startade har många minnesvärda och klart oväntade klappar susat genom etern. En av de mer ovanliga var operasångerskan Malena Ernmans band för några år sedan med en amerikansk man som fått sin hårddisk totalförstörd när han lämnade in den på reparation. Lyssnarna fick höra samtalet till affären - ett telefonsamtal med vredesutbrott som en jazzkompositör sedan tonsatt. Ett annat oförglömligt exempel är när Hasse Alfredsson visade lyssnarna att naturen visst kan prata och att vi dessutom kan höra det om vi bara lyssnar riktigt noga. Janne Schaffers överraskande möte med Bob Marley, liksom Stina Ekblads skolväg i Österbotten, ackompanjerad av storspovens drillar och Birgitta Egerbladhs ljudliga korthistoria om livet på landet är andra exempel på vad som fångat lyssnarna vid radioapparaterna det senaste decenniet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".