1 av 3
Tjolöholms slott
2 av 3
Fågelbovägen 32
3 av 3
Drottningens chirurg

Triss i Damer

P1 fredag 29 december kl 18.15 och 31/12 kl 16.03

Tre författare som alla kommit ut med varsin bok under hösten. Sara Kadefors har lätt för att bli förbannad och säger det hon tycker, Eva-Marie Liffner tycker att drömmar och det omedvetna är en viktig källa till sitt skrivande, och nestorn, Agneta Pleijel säger att hon inte längre skriver för att lära känna sig själv, utan snarare för att se sig delaktig i universums alla öden.

Mia Gerdin har träffat dom var och en för sig och frågat vad det är som får igång dom, vad dom skriver om och varför.

Sara Kadefors har skrivit barn- och ungdomsböcker, bl a Sandor Slash Ida (Bonnier Carlsen 2001), som hon fick Augustpriset för 2001.  Hon skriver manus för film och TV, bl a gjorde hon långfilmsmanus på Sandor Slash Ida, men Fågelbovägen 32  (Piratförlaget 2006) är hennes debut som vuxenförfattare. Boken handlar om privilegierade människor som tror att dom uppoffrar sig för andra, men som i själva verket blir odrägliga för sin omgivning i sin präktighet. 

Eva-Marie Liffner har kommit ut med sin tredje roman, Drömmaren och sorgen (Natur & Kultur 2006), som i likhet med sina föregångare Camera (2001) och Imago (2003) blandar både olika tidsplan och olika verklighetsuppfattningar med varandra.  Liffner kan skapa gotisk skräckromantik i sin blandning av vetenskap, drömmar och det oförklarliga.  Drömmaren och sorgen handlar om en historisk person, arkitekten Lars Israel Wahlman, som bl a ritat Engelbrektskyrkan i Stockholm.  Wahlman får i uppdrag att skapa ett slott i Tudor-stil på den halländska kusten, slottet – Tjolöholm -  finns i verkligheten, finansierat av familjen Dickson, och romanen handlar på ett sätt om kreativitetens slingrande vägar. 

Agneta Pleijel skriver även hon om en historisk person i sin senaste roman, Drottningens chirurg (Norstedts). Det är en avlägsen släkting till Agneta Pleijel, Henrik Schützer, som levde på 1700-talet och som var kirurg.  På den tiden ansågs inte kirurger vara riktiga läkare, utan det var medicinerna som stod för den sanna läkarvetenskapen. Schützer intresserar sig i synnerhet för kvinnans anatomi, men enligt hans hustru Nella vet han ingenting om en kvinnas tankar.

Drottningens chirurg har gått som radioföljetong under hösten. 

Uppläsningarna ur böckerna görs av Gunilla Johansson och Maria Hörnelius.

Musikillustrationerna kommer från Lighthouse Family, Van Morrison samt filmmusik av Eric Serra (Bof Léon), Ulf Dageby (Tiden har inget namn) och Paul Cantelon (Everything is illuminated).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".