Pilgrimer, munkar och champagne 1 & 2

44 min

P1 tisdag 28/12 och onsdag 29/12 kl 18.15

Champagne är tveklöst vinhistoriens mest lyckade varumärke och historien om drycken har under åren förstärkts med mytbildningar som gett namnet en speciell glans. Själva distriktet Champagne är inte lika känt, men nog har det vinvärldens mest dramatiska historia. Om detta berättar Karsten Thurfjell i två program som omarbetats sedan de sändes första gången 2006.

Champagne ligger långt norrut, på gränsen till den klimatzon där vinodling är möjlig. Det kan bli rätt svalt på höstarna, och då får vindruvorna svårt att mogna. Vinterkylan gjorde förr att vinet inte förmådde jäsa färdigt, och när det blev varmt igen på våren, satte det igång att jäsa på nytt. Kolsyra bildades och bubblorna uppstod. Bubblor i vin finns omskrivna redan i bibeln, och de betraktades ur odlarsynpunkt som ett problem, eftersom en försluten flaska riskerade att explodera. Och det gjorde de.

Vin har gjorts i Champagne sedan romartiden, och hit har många känt sig kallade. Trakten kring städerna Reims och Epernay ligger på en av Europas stora korsvägar, och här har människor mötts i alla tider. På medeltiden hölls stora handelsmässor i Troyes, men det var lika vanligt att trakten plundrades av framdragande härar. Champagne har fått utgöra slagfält i en lång rad europeiska krig, inte minst 1900-talets båda katastrofer.

Det var Romarna som började odla vin här, och med kristendomen etablerade sig flera kloster i trakten. Munkarna utvecklade vinframställningens tekniker, inte minst den mest berömde av dem alla, benediktinermunken Dom Pérignon på klostret Hautvillers. 

Samtidigt skötte Ludvig XIV marknadsföringen. Han deklarerade gärna att han inte kunde tänka sig något annat vin än Champagne. När firmorna i Reims och Epernay växte fram i takt med borgarklassens expansion på 1800-talet kom marknadsföringen att utvecklas, och företagen var tidigt internationell orienterade. Änkan Clicquot specialiserade sig på ryssarna, Bollinger på engelsmännen, och under La Belle Epoque kring förra sekelskiftet, då industrialismens välstånd kulminerade, dracks det champagne som aldrig förr.

Men sen gick allt åt pipan. Första halvan av 1900-talet artade sig till ett enda stort elände. Phylloxeran, vinlusen angrep vingårdarna, odlarna råkade i luven på varann vid vinupproret 1911, och så kom första världskriget. Tyskarna bombade sönder katedralen i Reims och några av de värsta skyttegravskrigen utkämpades mitt bland vingårdarna. Med krigsslutets ekonomiska kollaps försvann efterfrågan i Tyskland. Med oktoberrevolutionen försvann Tsar-Ryssland som kund. I USA kom rusdrycksförbudet och 1929 års börskollaps, och när man mot slutet av depressionens 30-tal äntligen började hämta sig, följdes århundradets sämsta skörd 1939 av Nazitysklands anfall året därpå.

Men under efterkrigstidens stigande välstånd återhämtade sig branschen, och i takt med nya högkonjunkturers börsuppgångar började champagnekorkarna smälla allt tätare.

Till sekelskiftet 2000 förutspåddes en ny Belle Epoque, Och nog drack folk riktig champagne kring det tolvslaget. Många fick smak på dyrt bubbel, och trots 11.septembrar, krig, bojkottar och terrorism, så rullar det på bra i Reims. För det mest märkliga med Champagne är väl att man kan producera så många miljoner buteljer som kan få kosta så mycket pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista