Einsteins skrivbord SVT Bild

Reporter - Kontroll eller kaos

P1 torsdag 26 april kl 14.03, repris måndag 30 april kl 18.15

Ett program om ordning och röra. Det sägs ju att ett rörigt skrivbord tyder på en rörig hjärna, och då vi vet alla hur illa det är med ett tomt skrivbord, inte sant?

Hänger ordning respektive oordning ihop med hur vi tänker och hur vi skapar?  Regissören Susan Taslimi (aktuell med pjäsen VD på Folkan i Göteborg) gillar att ha det stökigt omkring sig, hon tycker det tyder på liv och rörelse. Men samtidigt vill hon gärna arbeta efter vissa regler och strukturer, det är viktigt som en bas för ett skapande arbete.

Gudrun H Bengtsson som just skrivit en bok om Feng Shui i din trädgård, menar att ett rörigt yttre är dåligt för själen, medan Erland Hjelmquist som är professor i psykologi, menar att varje individ har sitt eget mått på ordning. Hans eget arbetsrum skulle nog uppfattas som kaotiskt av en utomstående, men själv hittar han alltid det han söker.

Och Erik Johan Stagnelius menade ju att det är kaos – inte ordning – som är granne med Gud.

Regissören, Feng shui-specialisten och psykologiprofessorn är tre röster som pratar om behovet av kontroll eller kaos i Kulturradion Reporter, gjort av Mia Gerdin. Ingemar Carlehed medverkar också som uppläsare av citat och dikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".