Emilie Flygare-Carlén

P1 onsdag 26 december kl 14.03 och 27/12 kl 18.15

Sveriges största, mest produktiva och mest lästa författarinna. Så  beskrevs och hyllades Emilie Flygare-Carlén när hon avled i Stockholm 1892.  Hon hade då givit ut ett 20-tal romaner, däribland ”Rosen på Tistelön” och ”Ett köpmanshus i skärgården”. Med åren har författarinnan från Strömstad blivit något av en doldis i vår litteraturhistoria och hamnat i skuggan av Fredrika Bremer.

I år är det tvåhundra år sedan hon föddes och intresset för hennes böcker har vaknat på nytt och flera av storsäljarna ges ut i nya upplagor. Det centrala temat i hennes författarskap är kvinnans situation och kvinnors möjlighet att skapa sig ett eget rum. Hon visar också en tydlig uppfattning om samhället som ekonomisk mekanism.

Kulturradion Biblioteket handlar idag om Emilie Flygare–Carlén, och där får lyssnarna bl. a träffa Monica Lauritzen, som  just  givit ut biografin ”En kvinnas röst” om  Emilie Flygare-Carléns liv och dikt.  

Kerstin Berggren har även besökt Flygare-Carléns hemstad Strömstad, där man är i full färd med förberedelserna inför jubileet i sommar.