Novellen - Små under - Stenbrohult av Oscar Levertin

P1 fredag 25 maj kl 11.35, 27/5 kl 13.35 och 31/5 kl 01.15

Carl von Linné växte upp i den gamla prästgården som tillhörde Stenbrohults kyrka i Råshult där hans far var kyrkoherde under större delen av sitt liv.

Inför det stora tvåhundraårsjubileet 1907 av Linnés födelse, började författaren, kulturskribenten och skalden Oscar Levertin skriva på en storslagen, ambitiös minnesteckning över Carl von Linné.

För att sätta sig in i Linnés begreppsvärld läste Levertin matematik och studerade botanikens historia. Han besökte Råshult och Linnés skolstad Växjö och han reste till Leyden i Holland där Linné studerat och till London för att gräva i Linnean Societys arkiv.

Oscar Levertin hann bara med några inledande kapitel av minnesteckningen över den berömde svensken. Dagens novelltext Stenbrohult blev färdig innan Levertin dör den 22 september 1906, dödsorsaken är fortfarande ett frågetecken, man tror att Levertin febrig under natten av misstag hade druckit ett glas som innehöll klorsyrat kali, ett gurgelvatten. Han blev bara 44 år.

Uppläsare: Lars Lind

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".