Rainer Hartleb

Kulturradion - När livet överträffar dikten

P1 onsdag 2 januari och 3/1 kl 18.15

I augusti 1972 var dokumentärfilmaren Rainer Hartleb och hans filmteam på plats i ett klassrum på Lundaskolan i Stockholmsförorten Jordbro. Det var upprop för en ny grupp ettor.

Snart 35 år har passerat och Jordbrobarnen har blivit riksbekanta. Den första stora uppföljningen sammanfattad i ”En pizza i Jordbro” fick Guldbaggen för bästa svenska film alla kategorier 1994. Cecilia Blomberg har träffat Rainer Hartleb i Jordbro och i familjens hus på östra Gotland.

I det vita huset på det karga Östergarnslandet jobbar han fram en stor del av sina filmer som handlar om allt från svensk skola till det speciella i varje individs enskilda livsöde. För det är i den enskilda människans drömmar, förhoppningar och sorger Rainer Hartleb brukar landa. Och det oavsett om det handlar om järnridåns fall, konstnärer eller ungdomar och föräldrar i en svensk förort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".