Akvarell målning av Paul Sandby - Svea Kultur

Luft, ljus och vatten

P1 fredag 27 juli kl 18.40 och 29/7 kl 16.25

Ljuset, luften och vattnet står i centrum när brittiska akvarellmålare från tre århundraden ställer ut på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn.  Många av bilderna befinner sig långt borta från dagens akvarellmåleri med flytande färgfält – på utställningen handlar det ofta om fotografisk skärpa och stor detaljrikedom.  Detaljrikedomen är så stor att museet tillhandahåller förstoringsglas som man kan låna eller köpa, så att besökaren inte ska missa några spännande detaljer!

Mia Gerdin har tittat på utställningen tillsammans med konstpedagogen Lena Eriksson och tjusats av bildernas lyster och skimmer, och de gröna vågen-tendenser som fanns redan för 200 år sedan. Men trots att här finns influenser från hela det brittiska imperiet så visar ändå utställningen på en ganska liten och manlig värld, så är t ex endast tre av konstnärerna kvinnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".