1 av 2
Karin Berglund Foto: Ola Kjelbye
2 av 2
Fredrik Nyberg

Människan och naturen, del 3. Lyckopiller eller Guds ordning?

P1 onsdag 15 augusti kl 18.15

På Linnés tid var skogen farlig, full av varg och rövare, men han kunde ändå inte låta bli att resa runt i Sverige och bli förtjust över allt han såg.  Karin Berglund har skrivit en tjock bok, ”Linné – ”mannen som såg allt”, och i Kulturradion berättar hon hur hon snabbt övervann sitt ursprungliga motstånd mot denne systematiker och torrboll.

Linné blev nämligen förtjust över vad han såg i naturen, han var visserligen vetenskapsman men hänförelsen över naturens skönhet gick inte att dölja, och denna iver och glädje är något som Karin Berglund uppskattar.

Det gör även poeten Fredrik Nyberg som är fascinerad av naturen både som ordning och kaos. Han berättar hur hans beundran för Linné har påverkat hans diktning på ett väldigt konkret sätt.

Gunnar Ekelöf beskriver i en novell hur man kan bli euforisk av naturen – ett åskregn t ex  kan bidra till att man plötsligt ser tillvaron på ett helt annat sätt. Ingemar Carlehed är uppläsare och Mia Gerdin programledare.

Hur ser vi på naturen och hur definierar vi den? Är den ett utslag av Guds ordning eller är den vårt lyckopiller?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".