Vinmuseet Loisium

Svensken i vinkuben

P1 torsdag 26 juli kl 14.30

De senaste blandformerna av museum och vinanläggningar blir allt mer spektakulära och formmedvetna. I österrikiska Kamptal har vinupplevelsecentret Loisium öppnat, en abstrakt mönstrad kub i borstad aluminium, placerad mitt i Langenlois vingårdar och ruvande på multimediala källargångar.

Arkitekt är den internationelle storfräsaren Steven Holl från New York, han som ritade KIASMA, museet för samtidskonst i Helsingfors. Loisium låter museets olika plan följa vinets väg neråt, från vinfälten med årstidernas alla rutiner i markplanet, ner i backen, luktande på stockarnas olika jordmåner. Vi krossas med druvorna, bubblar i Dionysos sällskap med den jäsande musten och stryker längs ekklädda gångar ner till den teatrala lagringskällaren, där man förstås får sniffa på alla de aromer som utvecklas hos olika druvsorter. Inte ett enda material har valts, inte en enda list har färgbestrukits utan att det refererar till en process i vinets tillblivelse. Här arbetar svenske Joachim Palm, och Karsten Thurfjell vandrade runt med honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".