Världskonst på stan - Mats Arvidsson och Karsten Thurfjell på skulpturfestivalen i Münster.

P1 fredag 27 juli kl 18.15 och 29 juli kl 16.03

Samtidigt med det väldiga tyska konstevenemanget Documenta i Kassel öppnar skulpturfestivalen i Münster, en universitets- och cykelstad med anor från medeltiden som sedan 1977 satsat på en skulpturfestival i stadsrummet. Inget unikt kanske, men man kan nog säga att Münster satsar lite extra. Den genomförs bara vart tionde år, öppningen sker samma helg som Documenta i Kassel och slutar samtidigt efter 100 dagar, så man får en god del av The Art World att åka dit, till det numera ganska idylliska Ruhrområdet.

Flera av skulpturerna får sedan stå kvar, vilket har gjort Münster till en särdeles skulpturtät stad. Dessutom satsas det pengar på stora kända namn som man gärna skyltar med. Men historien är förstås sig lik - långtifrån alla invånare i Münster har varit tilltalade av de konstnärliga tilltagen på gator och torg under de 30 åren, och somligt har förstås kladdats ner med graffiti eller slagits sönder. Men till årets utställning är allt nyputsat och fejat, 30 nya konstnärer inbjudna, och Mats Arvidsson och Karsten Thurfjell var där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".