De(ä)monernas natt

P1 ons 22 augusti kl 14.03, samt tors 23/8 kl 18.15

Om onda djävlar, svarta katter och sömnlösa nätter i Jacques Tourneurs och Ingmar Bergmans filmer.

”Filmduken är en plats där något visar sig och sen lika spårlöst försvinner” - så skrev en gång den österrikiska författaren och nobelpristagaren Elfriede Jelinek, en stor beundrare av Jacques Tourneurs stämningsmättade rysare, speciellt då 40-talsfilmen ”Cat People”. I sitt program ”De(ä)monernas natt” lyfter Lars Lönroth också fram Tourneurs länge förbisedda film ”Night of the Demon” från 1957, där Dana Andrews som amerikansk forskare i djävulstro deltar som skeptiskt vittne i en konferens om parapsykologi.

Hotfulla skuggor, smygande katter och onda demoner hemsöker också flera av Ingmar Bergmans filmer, eller, som han låter Anders Ek uttrycka det i sin TV-film ”Riten”: ”Jag tillhandahåller mina egna änglar och dämoner”. I ”Vargtimmen” plågas den sömnlöse Max von Sydow av en rad människoätande dämoner och i den underskattade kärlekskomedin ”Djävulens öga”, ett av slagnumren under sommarens Bergmanvecka på Fårö, spelar den Peter Lorre-liknande Torsten Winge en synnerligen ettrig dämon som vid olika tillfällen förvandlas till en svart katt. Ett program av Lars Lönroth

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".