Vattentornet

Bildrutan - Konsten som nödvändighet

P1 onsdagen den 19 september kl 14.03 0ch 20/9 kl 18.15

Gunnel Wåhlstrand räknas som en av Sveriges mest lovande konstnärer och köparna står i kö för hennes stora fotorealistiskt detaljerade tuschlaveringar. I våras gick en av dem för 600 000 kronor på konstauktion.

Vad är det då som drar. Folk bara står och står framför hennes bilder. Är det tekniken, den oerhörda exaktheten.  Eller är det det hon berättar, någonting djupt privat.

Gunnel Wåhlstrand föddes i Uppsala 1974, året efter tog hennes far sitt liv. Ett ämne som aldrig nämndes i hennes familj. Det var för laddat. Under de sista åren på Konsthögskolan i Stockholm började hon söka sin far genom fotografier hennes farfar tagit på honom när han var ung. De arrangerade och stela, men ändå vackra bilderna berörde henne så starkt att hon på något sätt måste gå in i dem. Ofta drömmer hon att hon är i bilderna, går runt och utforskar rummen i dem. Det har alltid funnits en stark längtan efter att lära känna pappan som försvann. Nu är han fast i sin tvådimensionella form och kommer alltid att finnas kvar där i ateljén. Han kan inte försvinna en gång till.

Dokumentärfilmaren och radiojournalisten Bengt Bok har träffat Gunnel Wåhlstrand i hennes helt vita ateljé strax söder om Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista