Isaac Julien True North Series, 2004

Bildrutan - Isaac Julien intar Bildmuseet i Umeå

P1 onsdagen den 10 oktober kl 14.25 och 11/10 kl 18.35

Nordpolen har intagit Bildmuseet i Umeå - ja i alla fall en av de stora salarna. Det är den engelske konstnären Isaac Julien som i sin storslagna video ”True North” tar med sig besökaren på en resa bland snö och is. Inspirationen kommer från historien om Matthew Henson, afroamerikansk polarresenär och samtidigt den som var först till Nordpolen, genom Robert Pearys legendariska expedition 1909. I Bildrutan idag berättar Isaac Julien om sitt arbete med den omfattande videoinstallationen, där Matthew Henson gestaltas av den kvinnliga skådespelerskan och dansaren Vanessa Myrie.

Kerstin Berggren har också träffat de fyra andra konstnärerna som ställer ut på Bildmuseet, nämligen konstnärsduon Paola Yacoub och Michel Lasserre, som presenterar sitt pågående projekt ”Newsletter”, där de granskar och kommenterar innehåll och trovärdighet i dagens globala nyhetsmedier.

I programmet medverkar också den holländska konstnären Anneke Eussen och svenska kollegan Veronica Brovall, båda bosatta i Berlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".