"Skaradjäkne med sånglärka" av Wanja Nones Håkansson.

Vara och Skara - slätternas kultur

P1 torsdag 18 oktober kl 14.03 och 22/10 kl 18.15

Hon har dansat med grävskopor och har fått brandmän att dansa i sina brandmansdräkter, hon har stått på taket till bensinstationen och dansat så långtradarchaufförerna börjat skratta.

Det handlar om Veerea Suvalo som är Sveriges hittills enda stadskoreograf, och det jobbet har hon haft i Vara. Veera menar att när folk inte kommer till dansen så vill hon komma med dansen till dem för dans är viktigt.

Inte många mil från Vara ligger Skara som har både domkyrka, scenskola och klosterruiner. Skara har en imponerande historia och redan på medeltiden fanns intensiva kontakter med det övriga Europa.  Studenter från Skara – skaradjäknar – sökte sig till Sorbonne redan på 1100-talet.  ”Vi var med i EU innan EU fanns, säger Sven-Olof Ask på Gamla biblioteket i Skara, och tar med sig reportern ner i källaren till de vältempererade arkiven där mängder av handskrifter finns bevarade på stelnat pergament.

Kulturen från förr och kulturen idag -  Mia Gerdin försöker få ett grepp om slätternas kultur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".