Bildrutan - Tänd mörkret - 80-talets konst i retroperspektiv

P1 onsdagen den 31 oktober kl 14.03 och 1/11 kl 18.15

”Tänd mörkret skildrar perioden efter utopierna”, säger Ulf Kihlander om den stora utställning som visar svensk konst 1975 – 1985.  Ett femtital konstnärer finns representerade, men Tänd mörkret försöker mer visa en 80-talsanda än enskilda konstnärskap. 

Efter hippieperioden och det starkt politiserade 60-talet följde ett annat samhällsklimat vilket återspeglas i konsten – här finns en annan svärta och ett starkare urbant uttryck.

Ulf Kihlander och Ola Åstrand som själva är konstnärer, sammanställde för tio år sedan utställningen Hjärtat sitter till vänster, som skildrade svensk konst 1965 - 1975.  Tänd mörkret är fortsättningen, och precis som förra gången finns här inget ansvar gentemot konsthistorien att vara objektiv, utan ”vi har försökt fånga en period som vi upplevde den”, säger Ola Åstrand.

Mia Gerdin gick runt i röran ett par dagar innan invigningen för att få ett grepp om den omfångsrika utställningen, och Tänd mörkret innehåller alla sorts tekniker och uttryck som måleri, teckningar, installationer, videokonst, ljudkonst, skulpturer m m.

Utställningen invigdes 4 oktober på Göteborgs Konstmuseum och pågår fram till 6 januari 2008, därefter går den vidare till Stockholm, Växjö, Ystad och Gävle.  Under 2009 visas den i Jämtland och Luleå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista