Torgny Lindgren, Bengt Zetterman och Gun Ekroth Foto: Johan Ljungström

Julsaga - Tsarens kurir

P1 måndag 24 december kl 09.03 och 26/12 kl 17.30

Julen är berättelsernas tid och och för femte året i rad bidrar P1 med en nyskriven julsaga för vuxna.

Traditionen inleddes år 2003 med Lena Endres uppläsning av Gunilla Linn Perssons saga ”Julaftonsförstöraren nummer ett”. Sen dess har författarna Ulf Stark, Kerstin Ekman och Per Olov Enquist framfört sina egna nyskrivna verk.

Årets julsaga ”Tsarens kurir” svarar Torgny Lindgren för och det är också han som kommer att läsa den på julaftons morgon med repris på annandagen.

Årets julsaga ”Tsarens kurir” handlar, eller låtsas handla, om en åttaåring som en julafton för länge sedan läser just den boken av Jules Vernes. Det är en berättelse om hur kulturarvet - i vid mening - förs vidare från generation till generation.

Torgny Lindgren är född 1938 i Raggsjö i Västerbotten och numera bosatt i Östergötland. Han debuterade som poet 1965 men fick sitt stora genombrott med romanen Ormens väg på hälleberget (1982), som filmades av Bo Widerberg 1986. Hans prosa består av både romaner och kortare berättelser. 1990 utnämndes han till filosofie hedersdoktor vid Linköpings universitet och 1991 till ledamot av Svenska Akademien. Torgny Lindgren har översatts till över trettio språk och är en av Sveriges internationellt mest framgångsrika författare. Hans senaste roman är ”Norrlands akvavit”, 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".