Biblioteket - Tuomioja, Kärnborg och Hughes

P1 måndag 25 februari 14.03 och tisdag 26 februari 18.15

Många sekel finns med när Biblioteket väljer i den aktuella bokutgivningen. Ulrika Kärnborgs skönlitterära debut Myrrha skildrar kärleken mellan en överklassmannen Arthur Munby och en tjänstekvinnan Hannah Cullwick i det viktorianska England. Varför ville Ulrika Kärnborg skriva om en kvinna med slavkedja om halsen och en man som inte fick nog av arbetarkvinnor?

Den brittiske poeten Ted Hughes var under en period gift med den amerikanska författaren Sylvia Plath. Nyligen kom hans brev ut i urval, i en bok på över sjuhundra sidor med lyxig känsla av smygläsning, eftersom breven egentligen aldrig var avsedda att läsas av andra än sina adressater. Poeten Siv Arb, en av dem som brevväxlade med Ted Hughes på 1960-talet, berättar om sin brevvän och om hur det var att äta lunch hemma hos paret Plath och Hughes.

Erkki Tuomioja har ett förflutet som Finlands utrikesminister och nu har han skrivit en bok om sin mormor den finska politikern och dramatikern Hella Wuolijoki. Hon kände Stalin och Brecht och i boken ”Ett stänk av rött” blir Finlands 1900-tals historia levande. Dessutom har vi läst en deckare som är en sensation och hittat ett sätt att blir av med boköverskottet.

Programledare: Louise Epstein och Anna Tullberg