Snittet - Andy Warhol

Onsdagen 5 mars kl 14.03 och 5/3 kl 18.15

är ett varumärke på konstscenen. För alltid förknippad med Campbells soppburkar och silkscreenade porträtt av blommor och Marylin Monroe.

Men det är bara en liten del av Andy Warhols enorma och banbrytande gärning på konstscenen. I sina Factories – ateljéer - producerade han allt från filmer, till skivomslag, tidningar, ett rockband, tv-shower, reklam. Kreativiteten hade inga gränser.

Den tyska curatorn Eva Meyer-Hermanns Warholuställning som nu nått  i Stockholm tar fasta just på kreatören Warhol. Besökarna bombarderas med intryck av allt Andy Warhol gjorde och filmerna och tv-programmen är bokstavligen i utställningens centrum.

Cecilia Blomberg har gått runt där och försökt få en bild av den store popkonstnären som bättre än många andra fångat konsumtionssamhällets fram och baksida. Till sin hjälp har hon Eva Meyer-Hermann, filmaren Ronald Nemeth och musikern John Cale.

Dessutom gör Fredrik Wadström ett snitt in i en av Warholstjärnornas liv, om fotomodellen och Velvet Undergroundsångerskan Nico

Klassikern den här veckan tar också fasta på populärkulturen. Blandbandet. Kassettbandet som sattes ihop med stor omsorg och förmedlades till de närmaste och käraste. Anneli Dufva söker blandbandets särart med hjälp av musikskribenten Fredrik Strage och poeten Anna Hallberg.