Jaan Kross © C-G Hagström

K1 - Jaan Kross - Estlands röst i världen

P1 torsdag 6 mars kl. 14.03, måndag 10/3 kl. 18.15

Ett minnesprogram om författaren som vägrade tiga.

Den estniske författaren Jaan Kross började som motståndsman mot Stalin och Hitler och dog som Estlands främste författare i modern tid. Han var översatt till ett tjugotal språk och nämnd i nobelprissammanhang.

Jaan Kross var motståndsman i dubbel bemärkelse. Som ung fick han plikta för det med fängelse under den nazityska ockupationen och som lägerfånge under den sovjetiska tiden. När han blev fri vigde han sitt liv åt att i skönlitterär form ge Estland dess historia och identitet tillbaka. I sina historiska romaner kritiserade han tsaren och de balttyska herrarna så att esterna kunde dra parallleller med sin samtid. Detta utan att censuren ingrep.

I Sverige känner vi bäst till ”Kejsarens galning”, ”Romanen om Rakvere” och ”Motstånd”. Så sent som i höstas kom hans”På stället flyg” om det fria Estland på 30-talet och motståndskampen under andra världskriget på svenska.

Maarja Talgre minns en småleende intellektuell med sorgsna ögon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".