Utdrag ur Shirin Neshats verk ”Mahdokt”

Snittet - Shirin Neshat och Candice Breitz - internationell videokonst i Danmark

P1 onsdag 19 mars kl 14.03 och 20/3 kl 18.15

Den iranskamerikanska konstnären Shirin Neshat är ett omtalat namn på konstscenen sen hon slog igenom och fick pris på Venedigbiennalen 1999. Hennes suggestiva videoinstallationer rör sig mellan poesi, magi  och skarp kritik av kvinnans position i den islamiska kulturen. Men de handlar också om synen på manligt och kvinnligt i ett vidare perspektiv.

Nu visas fem av hennes senaste videoinstallationer på  i danska Århus.  Verk som alla tar sin utgångspunkt i en bok av författaren Shahrnush Parsipur. Bannlyst i Iran sen den kom ut 1989. Lars Lönroth har varit i Århus och sett utställningen och träffat Shirin Neshat.

Och på utanför Köpenhamn visas ett stort videoverk den sydafrikanska konstnären Candice Breitz. 25 John Lennon fans framför hela John Lennons första soloalbum ”Plastic Ono Band”.  De inspelade var och en för sig men framträder här både som individer och som hel kör. Cecilia Blomberg har varit på Louisiana och träffat och pratat om idoldyrkan och vad som händer med låtar som blir en del av det kollektiva medvetandet. 

I Klassikern gör författaren och Shakespeareöversättaren Ulf Peter Hallberg en personlig betraktelse över Hamlet. Egna Hamletminnen blandas med tankar kring en av de stora klassikernas betydelse för dagens teater. Hamlet som också precis har haft premiär på  Stora Scen i en nyöversättning av just Ulf Peter Hallberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista