Poet and Prophetess

Snittet - Poeten som försvann

P1 onsdag 26 mars kl 14.03 och 27/3 kl 18.15

Den svenske 1700-talspoeten Bengt Lidner är en av huvudpersonerna i den nyskrivna operan ”Poet and Prophetess” som har urpremiär i Umeå nu på lördag. Operan, som avslutar det treåriga samarbetet mellan och  i Sydafrika, bygger på två sanna berättelser om Europa kontra Afrika. Att en stor, gemensam operaproduktion skulle utgöra finalen på samarbetet blev en självklarhet och i dagens ”Snittet” får lyssnarna höra mer om detta spännande och mångbottnade projekt. Förutom flera av de medverkande konstnärerna har Kerstin Berggren också träffat den svenske kompositören Mats Larsson Gothe och sydafrikanske Michael Williams som står för librettot.

Klassikern den här gången handlar om Fjodor Dostojeviskijs roman Brott och Straff. i Göteborg spelar just nu tre pjäser för olika åldrar, alla på temat Brott och Straff, och alla regisserade av Mattias Andersson, som också är teaterns konstnärlige ledare. Satsningen har både blivit enormt hyllad av kritiken och en stor publiksuccé.

Anneli Dufva har träffat Mattias Andersson för ett samtal om Dostojevskijs klassiker och om grunden till den stora satsningen på Backateatern, där Dostojevskijs roman utgör stommen för den tredje del i uppsättningen som spelas för högstadiet och gymnasiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".