Nobelpriset i litteratur 2002 till Imre Kertész

Nobelpriset i litteratur år 2002 gick till den ungerske författaren Imre Kertész ”för ett författarskap som hävdar den enskildes bräckliga erfarenhet mot historiens barbariska godtycke”.

Läs Svenska akademiens pressmeddelande
Årets nobelpristagare i litteratur, ungraren Imre Kertesz, verkar i en centraleuropeisk tradition, där några av hans samtalspartners är Nietzche, Kafka och Camus. Hans författarskap är inte omfattande utan har sin styrka i sin täthet och koncentration. ”Mannen utan öde”, ”Fiasko” och ”Kaddish för ett ofött barn” bygger alla på Kertesz egna erfarenheter. Som tonåring överlevde han en vistelse i Auschwitz. Som vuxen har han måst komma tillrätta med den erfarenheten. Samtidigt har han uppevat tyngden av ett annat totalitärt system i det kommunistiska Ungern. Kertesz är en företrädare för en viktig genre inom den moderna litteraturen - den s.k. ”vittneslitteraturen” - vilken nu genom detta Nobelpris får en välförtjänt uppmärksamhet.
Litteraturpriset till Imre Kertész (Korta fakta, Lyssna på tillkännagivandet)
Viktigt författarskap för mig (Gunnar Bolin har pratat med Norstedts förlagschef Svante Weyler)
Skrivandet ett sätt att överleva (av Jesper Lindau, Kulturnytt)
Om Imre Kertész (av kulturredaktionens Monica Lauritzen)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".