Mahatma Gandhi AP Photo/File/Scanpix

Snittet - Det våras för Gandhi

Onsdagen 2 april kl 14.03 och 3/4 kl 18.15

En liten mager skallig man utmanade ett helt imperium – det var Mahatma Gandhi som påskyndade Indiens frigörelse från Storbritannien, och han använde sig av icke-våldsprincipen. 

Men dessa fredliga metoder kunde vara nog så provocerande, Gandhi blev mördad då han ville slå en bro mellan Indiens hinduer och muslimer. I år är det 60 år sen, och som en påminnelse om Gandhis tankar och idéer har svenske författaren Zac O’Yeah skrivit en 550 sidor tjock biografi. 

”Först var boken 1000 sidor, förlaget fick nästan krupp”, säger Zac, som tycker att 550 sidor är mycket, men ändå inte nog för att beskriva denne märklige man som aldrig skrev nåt politiskt manifest, utan hävdade att ”mitt liv är mitt budskap”.

Mia Gerdin har pratat med Zac O’Yeah som numera bor i Bangalore i södra Indien och som rest i Gandhis fotspår för att skriva boken. Hon har även talat med idéhistorikern Sven-Erik Liedman om Gandhis betydelse idag - har icke-våldsprincipen en chans i dagens värld av eskalering och ideologiska skyttegravar? 

Vi får även höra Gandhis egen röst i en inspelning från 1931.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista