Snittet - Tre program om Ansiktet

Det sista ansiktet höll i åtta dagar, skrev Rainer Maria Rilke i sin roman Malte Laurids Brigge. I tre program närmar sig Snittet den här kroppsdelen som så ofta sägs vara själens spegel. Ansiktet som vi gärna skulle vilja kunna kontrollera, men som vi ändå inte kan styra över. 

Konstnären Magdalena Dziurlikowska har under ett år fotograferat kvinnor som hon skulle kunna tänka sig se ut som. Vad säger deras ansikten om henne. Och hur ser en skådespelare som  Pernilla August på sitt ansikte. Ett viktigt arbetsredskap under så många år och dokumenterat i många filmer. Kan man rent av bli bestulen på sitt eget ansikte.  Och vad hittar egentligen en hudterapeut för spår när hon angriper sina kunders allra känsligaste och mest blottade hudlager.

Det är några av de trådar Snittet försöker följa och hitta svar på. Producenter för programmen är Katarina Wikars, Richard Dinter och Anneli Dufva.

P1 onsdag 2 april

Det sista ansiktet höll i åtta dagar, ”har hål, är på många ställen tunt som papper, och då kommer så småningom underlaget fram, icke-ansiktet, och de går omkring med det”.  Ur Malte Laurids Brigge av Rainer Maria Rilke. Ja, vad är det egentligen, ansiktet, vår mest blottade hud? Det om vi speglar sönder och samman.  Som åldras när vi minst anar det. Som vi ändå aldrig kan se sovande, äntligen i vila. Ett program som andra ser oss av Katarina Wikars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista