Programledare Johan Hilton

Nya vågen - Tidskriften Filter - ett självmordsprojekt?

P1 tisdag 8 april kl 14.03 och 9/4 kl 18.15

Tidskrifter startar och läggs ner i en farlig fart.  Många är ambitiösa och satsar på långa välskrivna texter, men det räcker inte med att vara bra, man måste sälja också.  I detta läge startar en ny tidskrift: Filter. Är det ett självmordsprojekt?

Filters chefredaktör Mattias Göransson tror att folk törstar efter välskrivna reportage, och Cecilia Verdinelli Peralta som basar över en av Sveriges allra äldsta tidskrifter, Ord & Bild, tror också på den långa, reflekterande texten.  Gabriel Byström som är kulturchef på Göteborgs-Posten måste kanske välja mellan det korta snärtiga och det långa analyserande. Orkar folk läsa långa reportage när tempot höjs?

Nya Vågens kritikersamtal handlar om det ryska inflytandet på Göteborgs teaterliv just nu. Tomas Forser, litteraturprofessor och teaterkritiker samtalar med Kajsa Lindsten Öberg, kritiker och översättare, om uppsättningar som Brott & Straff, Rysk roulette och Nordost.

Malin Lindroth, poet och dramatiker, medverkar också i Nya Vågen som ilsken tvärt-om-tyckare.  Hon går emot den gängse uppfattningen att kreativitet är så eftersträvansvärt.

Programledare är Johan Hilton.

Producent: Mia Gerdin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista