Den mörknande framtid är vår. Cormac McCarthy skriver kolsvarta undergångsromaner.

Nya Vågen - Konsten att vara kommersiell

P1 tisdagen den 15 april kl. 14.03 och onsdagen den 16 april kl. 18.15.

Kommunala konsthallar agerar skyltfönster åt kommersiella intressen, konsthandlare blir intendenter och kritiker håvar in pengar på att sälja verk av konstnärer de hyllat i recensioner.

Har konstvärlden blivit så förblindad av de senaste årens rekordpriser att gränsen mellan marknad och offentligt konstliv suddats ut? Ekonomijournalister måste redovisa sitt aktieinnehav, är det dags för konstkritikerna att visa upp vad som hänger hemma på väggen?

I studion Marina Schiptjenko, gallerist och BWO-medlem och Mårten Arndtzén, konstkritiker på kulturredaktionen och Expressen.

Sydstatsförfattaren Cormac McCarthy har i romaner som ”No country for old men” och senast ”The Road” utforskat den amerikanska mardrömmen – en våldskultur präglad av motivlös ondska. McCarthy har länge varit en särling i det litterära USA. I perioder har han levt på nedgångna motell med bara skrivmaskinen som sällskap. Därför var det en stor händelse när han nyligen satte sig i Oprahs soffa för sin första tv-intervju någonsin. Nu ges Pulitzerprisbelönade ”The Road” ut i svensk översättning.

Kulturredaktionens Jenny Teleman och Roger Wilson kommer till Nya Vågen för att tala om Cormac McCarthys författarskap.

Programledare Clara Törnvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista