Blixa Bargeld och Alexander Hacke

K2 - Instörtande nybyggen

P1 torsdag 24 april kl.14.35, måndag 28/4 kl.18.45

 skapade industrirocken för trettio år sen och flackar fortfarande runt med sin musik. Den 26 april har de konsert i Göteborg och dagen efter i Stockholm. En räcka av one-nighters runt hela EU, som startade i Luxemburg den 8 april och som slutar i Aten i maj.

På senare år har de gamla industrirockarna lagt undan borrmaskinerna, slipmaskinerna och kundvagnarna och spelar minst lika mycket på tystnad eller till raspet av blyertspennor – men med på turnén har de en jetmotor. Bandet som lika gärna kallar sig Einsturzende Neubauten 3.0 eftersom de idag finns lika mycket på Internet som på scen.

Hela vägen till Einstürzende Neubautens kontor - inte långt ifrån tunnelbanestationen  Eberwalde Strasse i Prenzlauer Berg med flyg från Arlanda till Tegel och bussen till Mitte för vidare befodran med U2  upp  mot Pankow, i ipoden tryckt över öronen, har Ola Anderstedt ljuden från den senaste cd:n Alles Wieder Offen som kom ut i höstas.

Medlemmarna i Einstürzende Neubauten  är desamma som de senaste 12 åren - det är trummisen Rudi Moser,som också spelar med andra experimentband i Tyskland, Alexander Hacke, som bor i hippa Neukölln i Berlin och som är gitarrist när han inte spelar elbas, percussionisten och sångaren  F M Einheit, som egentligen heter Frank Martin Strauss, gitarristen  Jochen Arbeit och den före detta Nick Cave- gitarristen Christian Emmerich, mera känd som Blixa Bargeld. Han leder bandet, komponerar och sjunger när han inte turnerar själv med sin egen show, Blixa Rede.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista