Nya Vågen - Allt du gör kan jag göra bättre

P1 tisdag 27 maj kl. 14.03 och 28/5 kl. 18.15

När Sveriges första dj, Sydney ”Big Brother” Onayemi, började spela skivor på sjuttiotalet hotade Musikerförbundet med att införa en särskild diskoavgift för att kompensera den levande orkestermusikens förlorade intäkter. På nittiotalet ändrades attityden och discjockey blev en accepterad, och så småningom dyrkad, yrkestitel. Men i dag ryms skivspelare och mixerbord i en digital manick som är liten som en mobiltelefon och utformad så att alla kan bli sin egen discjockey. Hur påverkar det yrkets status? Och hur mycket do it yourself-kultur orkar vi med? Är det inte dags att sluta hylla amatörismen?

Gäster: Håkan Lahger, musikjournalist, Håkan Lidbo, musiker och producent och Eric Schüldt, dj och Nya Vågen-programledare.   

John Ajvide Lindqvist har blåst nytt liv i den svenska skräckskildringen. Med sin nya roman ”Människohamn” skapar han en mytologi kring Stockholms skärgård fjärran från gängse Pripps Blå-romantik. Kulturredaktionens Maria Edström och Jenny Teleman har läst boken och kommer till Nya Vågens studio för att diskutera skrämseltaktiker och tonårsspöken.

Programledare: Clara Törnvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista