Snittet - Eklips på Moderna Museet

P1 onsdag 4 juni kl 14.03 samt 5/6 kl 18.15

Mystik, tankeeperiment och delvis förbjudna utflykter i det omedvetna och irrationella är något som upptar många av samtidens konstnärer. Konst som är politiskt inkorrekt och som uttryckligen öppet formulerar en hel del förbjudna tankar.

Det är tanken bakom sommarens stora satsning på i Stockholm. En grupputställning där flera av samtidens mest omtalade konstnärer deltar som Michaël Borremans från Gent, Paul Mc Carthy från Los Angeles eller svenska Nathalie Djurberg bosatt i Berlin.Karsten Thurfjell och Cecilia Blomberg försöker göra verkligheten mer begriplig med hjälp av den här viljan att lyfta fram det obegripliga och Katarina Wikars träffar Nathalie Djurberg som byggt upp helt egna världar där de mest tabubelagda fantasier får liv i leranimationer och små handsydda dockor.

I Snittet inleds också en serie där Kreatören synar Kritiken. I det första programmet försöker skådespelaren Ulf Friberg förstå teaterkritikernas arbetsmetoder, syften och vilken lust som driver dem i recenserandet. Vilka bilder har de av skådesepleriet som förmedlare och hur ser de på sitt eget hantverk. Medverkande teaterkritiker är Leif Zern, Maria Edström, Theresa Bener och Amelie Björck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista