Sveriges Radios Romanpris

P1 söndag 1 juni kl 16.03

I ”kulturklassen” var det Sveriges Radios romanpris som i år belönades med Ikaros-priset.

har funnits i 15 år. Varje år diskuterar en Lyssnarjury under en hel vecka sex nya svenska romaner och utser sedan pristagaren.

- ”Det här är en programserie, som inte skulle vara möjlig att göra utan våra kunniga och engagerade lyssnare”, säger Kerstin M. Lundberg, en av initiativtagarna till Romanpriset. Det var hon som tillsammans med Monica Lauritzen en gång  kläckte idén och utarbetade programserien. Sen ett par år tillbaka samarbetar Kerstin M. Lundberg nu med Elin Claeson. Dom fick priset för, som motiveringen bl.a. lyder, ”genuin folkbildning i ordets ursprungliga betydelse”.

I Ikarosserien sänds det femte och sista programmet i årets Romanpris-serie där pristagaren Björn Runeborg berättade om sin roman ”Dag” under en rundvandring i Uppsala tillsammans med Elin Claeson och Kerstin M. Lundberg. Uppläsare är Angela Kovacs.

Lyssnarjuryn har i år bestått av Johanna BargholtzAnna Isaksson, Patrik Norrman, Alice van de Peppel, Andreas Söderlund, Anna Wieslander och Yrsa Winbergh.

Lyssnarjuryn som röstat fram romanen har gett följande motivering:

”Dag är en ömsint skildring av mänskligt sökande efter mening och vägar. Björn Runeborg skriver med respekt både för sina gestalter och sina läsare.”

Prisromanen ”DAG” kommer att sändas som Radioföljetong i P1 i sommar med början den 8 juli. Irène Lindh läser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista