Nya Vågen - Den kvinnliga nörden

P1 tisdagen 10 juni kl. 14.03 och 11/6 kl. 18.15.

Hon är en sällsynt fågel i kulturlandskapet - kvinnan som utan tanke på sin egen framtoning är djupt koncentrerad på sitt stora intresse och låter allt annat bli sekundärt. Den manliga nörden däremot, kan med fett hår och stora glasögon lätt kombinera sitt uppslukande intresse för fotboll, listmusik, Marlene Dietrich eller matematik med sociala framgångar.

Hur förbjudet är det att vara kvinnlig nörd och vad är det med kvinnlighet som gör det omöjligt att släppa omgivningens förväntningar?

Mode är ialla fall ett legitimt kvinnointresse. Martina Bonnier är i sin bok ”Fashionista” så mycket modenörd att till och med Nick Hornbys antihjältar ligger i lä. Och nu kommer också filmen som alla med minsta klädintresse kommer att se. TV-serien ”Sex and the City” har blivit långfilm och vi frågar oss om klädbyten håller som dramaturgisk drivkraft? Serien påstås också ha fungerat feministiskt frigörande, men är det att tillskriva ”Sex and the City” ett djup som inte finns?

Medverkar i programmet gör Karin Eder-Ekman, kulturjournalist, Johanna Koljonen, filmkritiker och Susanne Ljung, programledare för Stil i P1.

Programledare Clara Törnvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista