1 av 2
Selma Lagerlöf
2 av 2

Radioföljetongen - En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf

P1 tisdag 17 juni kl 11.35 och 19.35

Sveriges Radio firar hundrafemtioårsminnet av Selma Lagerlöfs födelse med en av hennes bästa romaner som blir sommarföljetong i 12 delar.

En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf är en vacker och dramatisk berättelse om en ung student, Gunnar Hede, som förlorar förståndet när man tar ifrån honom hans fiol för att han ska sköta sina studier.  Han drar sig fram som handelsresande med en stor kramsäck på ryggen, och får öknamnet ”Getabocken” eftersom han är så rädd för alla djur, särskilt getter, att han måste niga när han går förbi dem.

Bland ett resande teatersällskap möter han den föräldralösa Ingrid, som senare blir fosterbarn hos prästen i Råglanda, där hon blir mycket illa behandlad. Hon hamnar så småningom på en annan gård, Munkhyttan, som visar sig vara Gunnar Hedes föräldrahem. Hans mor, bergsrådinnan, hyser förhoppningar om att Ingrid ska kunna göra unge herrn frisk igen. 

I den här vidunderliga berättelsen kan kärleken återuppväcka de döda, och den sjuke får sitt levnadsmod tillbaka, med fiolens hjälp. 

Uppläsare är Margareta Byström. Producent Ulla Strängberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista