Snittet - Att hitta. Kartor eller drömmen om havet.

P1 onsdag 18 juni kl 14.03 samt 19/6 kl 18.15

Konstnärern Mikael Lundberg gick under ett års tid omkring med en GPS mottagare fastsatt på axeln. När året var över kunde han rita upp en karta över hur han hade rört sig under ett helt år. Ett självporträtt som gör det möjligt att säga exakt var Mikael Lundberg befann sig på valfritt datum. Lifeline som verket heter visas nu vid konstbiennalen i Bukarest i slutet av maj.  En utställning om just kartor och att kartlägga samtiden.

Jan-Erik Lundström, kartmissbrukare och chef för bildmuseet i Umeå är curator för biennalen. Han menar att kartor inte bara avbildar verkligheter utan skapar nya och med hjälp av olika kartprojektioner vänder och vrider Jan-Erik Lundström på världen samtidigt som han berättar om Alice i Underlandet och när kartan blir större än verkligheten.

I Snittet tittar Martin Johnson närmare på kartors betydelse som avtryck för verklighet eller som en projektion för drömmar.  Medverkar gör också Strindbergexperten Göran Söderström som funderar över August Strindbergs rastlösa flyttande  mellan olika städer och konstnären Eva Arnqvist som gjort ett projekt om skeppet Ostindienfararen, en flytande reklampelare för Sverige och svenska ideal i färd runt jorden.

Dessutom i Snittet den tredje och sista delen av serien Kreatören och Kritikern. Konstnären Dorinel Marc träffar konstkritiker och funderar över det offentliga samtalet på konstscenen. Vad får sägas? Vem bestämmer? Och bryr sig konstnärerna om kritiken?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista