Konstkritiker lyssnar på en text av Arundhati Roy innanför fortet Franzenfests väggar på Manifesta 7. Foto: Karsten Thurfjell

Snittet - Manifesta

P1 onsdag 20 augusti kl 14.03 och 21/8 kl 18.15

Somrar med jämna årtal är det dags för , en vandrade konstbiennal för lite yngre konstnärer som hållits på olika platser i Europa sedan starten i Rotterdam 1996. Årets Manifesta är den sjunde i ordningen, och den hålls på fyra orter i den norditalienska alpregionen Trentino-Alto Adige, med inte mindre än 230 utställande konstnärer, arkitekter, författare och forskare.  

Manifesta 7 kräver rätt långa förflyttningar, 15 mil för att vara exakt. Den börjar längst norrut i Franzenfest, den habsburgska fästning som byggdes strax söder om Brennerpasset på 1830-talet med tanke på nya Napoleonkrig, men som aldrig attackerades så länge den användes. Nu tillhör Sydtyrolen Italien, även om man talar tyska här, men det är ett av alla dessa historiska spänningsfält som går ihop i detta förbindelsestråk mellan latinskt och germanskt.

I fortet har Manifestas kuratorer låtit väggarna tala, så att säga. En grupp konstnärer och författare har fått formulera sig kring fortets roll i den europeiska civilisationen, och så kan man sitta här, lyssna på deras röster och meditera. Sedan fortsätter utställningarna i en aluminiumfabrik i Bolzano, det gamla posthuset i Trento och en tobaksfabrik i Rovereto. På samma sätt förhåller de sig till och interagerar med platsen.

Konstnärsgruppen Publink har exempelvis nutidsanpassat dagens sophantering, återanvändning och containerfyndande genom projektet Rifiuto con Affetto, stålburar på stan för återälskande, där folk kan ställa in ägodelar som man gillat, kanske tröttnat lite på, men som man inte vill slänga.

I Kulturradions Snittet rapporterar Karsten Thurfjell från en mycket samhällsengagerad och samtida Manifesta.

Klassikern - Dukade bord. Mats Arvidsson besöker Nordiska Museet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista