Popkulturimperialism och förlorarlitteratur

P1 tisdag 19 augusti kl. 14.03 och 20/8 kl. 18.15

OS-febern har drabbat landets redaktioner och alla vill rapportera om det nya Kina. Allra helst om kinesisk populärkultur. Vi läser hoppfulla reportage om kinesisk punk, kinesisk rock och kinesisk hiphop. Men varför vill vi så gärna höra berättelser om skateboardåkare och graffitimålare i icke-demokratier? Handlar det om popkulturimperialism eller längtan efter det igenkännbara? I studion Ronja Yu, dokumentärfilmare och kulturredaktionens Göran Sommardal.

Att misslyckas har blivit en pålitlig karriärstrategi. Under senare år har en rad författare gjort litteratur av sina privata och yrkesmässiga fiaskon. Toby Young och Martina Haag misslyckades på jobbet, Carina Rydberg, Unni Drougge och Maja Lundgren i sina relationer. Nu kommer Åsa Mattssons roman ”Salong F” om mediefeministers dubbelliv och mansväldet på förra arbetsplatsen. Kulturredaktionens Marie Lundström och Mattias Berg diskuterar hämndlitteraturens effekter.

Programledare Clara Törnvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista