Foto: Lenke Rothman. Fotograf: Jan Lundvik

K1 - De små tingens asyl - om konstnären Lenke Rothman

P1 torsdag 28 augusti 14.03, måndag 1/9 kl. 18.15

En regnig natt drar Dr. Mengele bort ett rosa påslakan från en 15-årig flickas ansikte. Där bakom påslakanet stod Lenke Rothman och hon fördes till barnbaracken i block 8 i Auschwitz. Resten av hennes familj fördes till gaskammaren.

Kvar finns minnen och saker som håller dem vid liv. Lenke Rothman har ägnat sitt, nästan 60 år långa, konstnärskap till att sätta, fästa, kombinera och sy ihop saker. Skrot, smörpapper, stygn och spets. Tapeter, tyg och pastellfärgade hårpapiljotter. Hon har målat Jesus grön av gas, fått vin av Andy Warhol och sytt på Rosa Luxemburgs allvarliga studioporträtt.

Saker letar efter henne, säger hon. Saker och människor är som människor och människor. Vissa dras till varandra - andra inte. Lenke vill uppmärksamma det som ingen annan ser. Det till synes obetydliga. Hon har t .ex låtit beväpnande poliser vakta en glasmonter med en liten tygbit i - på samma sätt som om det vore kronjuveler.

Man kan skapa sig ett annat sätt att se på världen genom Lenke Rothmans konst, säger konstintendenten Magnus Jensner.

Sara Lundin har träffat Lenke Rothman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista