Kino - Upprop inför filmhösten

P1 fredag 22 augusti kl 18.15 och24/8 kl 16.03

Kino drar igång för säsongen och konstaterar att biosommaren har varit den bästa på länge, i alla fall om man ser till publiksiffrorna. Och det vinnande konceptet är just koncept: en känd musikal, ”Mamma Mia”, en framgångsrik superhjälte, ”Batman” eller en kultförklarad science fiction-filmsvit, ”Star Wars”. Precis som i Tyskland på 1960-talet - då både Öst och Väst gjorde omåttligt populära indianfilmer baserade på en storsäljande bokserie.

Men vi blickar också framåt och konstaterar att film och tv är på väg att erövra teaterscenen, Pedro Almodóvars ”Allt om min mamma” blir pjäs på Stockholms stadsteater och i Göteborg sätter Folkteatern upp en scenversion av Lars Molins tv-serie ”Tre kärlekar”. Men är det en bra idé?

Visste du förresten att det gjorts 211 filmer om Sherlock Holmes? Kinos nya serie ”Insnöad” frossar i värdelöst filmvetande.

Programledare Roger Wilson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista