Helena Henschen foto: Louise Epstein

Biblioteket med Klassikerrummet

P1 måndag 1 september kl 14.03 och 2/9 kl 18.15

Hur vet vi vem vi är och vad är det som krävs för att vi skall få grepp om en annan människa? Den israeliske författaren
A B Yehoshuas nya bok ”Kvinnan i Jerusalem” handlar om en personalchef som försöker förstå både sig själv och en anställd som dog i en självmordsattack. Boken är abusurd och gripande. I Biblioteket berättar han hur han förenar politik och filosofi i det han skriver. Vi har också träffat Helena Henschen som gjorde en succéartad debut för några år sen. Hennes nya bok ”Hon älskade” handlar om hennes farmor, överklasskvinnan och rösträttsaktivisten Signe Thiel.

Klassikerrummet handlar om miljonsäljaren ”En förlorad värld” från 1945 av den brittiske författaren Evelyn Waugh. TV-serien från 1980-talet, som gjordes utifrån boken, anses vara en av de bästa någonsin och snart får en nygjord spelfilm premiär i Sverige.

Historien om Charles Ryders kärlekseskapader med de aristokratiska syskonen Flyte, lyxlivet på deras gods Brideshead och studentupptågen i Oxford är välkänd. Men där finns också en teologisk symbolik om katolicismens syn på synd och nåd.

Gäster hos Maarja Talgre är Göran Everdahl och Katarina Wikars.

Programledare: Louise Epstein och Anna Tullberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista