Kulturrradion: Den internationella konstbiennalen

P1 torsdag 22 maj kl 14.03, repris 23/5 kl 18.15

Det handlar om grafikutbildningen på Valand, som lever farligt, men framförallt om den internationella konstbiennalen som öppnas på lördag.

I Göteborg och i Uddevalla kommer 27 konstnärer från 14 länder att ställa ut. Det blir mycket installationer, framförallt av ljud, men också foto, video , måleri och ett flygplan.

På Götaplatsen kommer besökarna att mötas av ett fasadporträtt av Libyens ledare Kadhafi, målat av diktatorns hovmålare och en ljudinstallation av John Duncan.

Den senares närvaro har redan innan utställningens öppnande orsakat kritik och turbulens och kulturnämndens politiker var på vippen att beordra curatorn Carl Michael von Hausswolff att ge honom återbud.Kritiken vänder sig mot

Duncans 20 år gamla verk Blind Date, som innehåller en akt av nekrofili. Gör avbön,säger kritikerna men John Duncan vägrar.Jag är en annan människa och en annan konstnär nu än jag var då , säger han i Kulturradion, men jag kan inte ta avstånd från att jag varit 20 år en gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".