Josette Bushell – Mingo. Foto: Pierre Zoetterman / BananaBlue Image & Text

Snittet - Om ett spännande internationellt teatersamarbete

P1 onsdag 8 oktober kl 14.03

I kväll är det premiär i Umeå på en internationell uppsättning av Ibsens allra sista pjäs ”När vi döda vaknar” – ”When we dead awaken”. Det är Västerbottensteatern som med regissören Josette Bushell – Mingo i spetsen ger sig i kast med Ibsens svanesång, tillsammans med Unity Theatre i Liverpool och Riksteatern. Föreställningen spelas på engelska av en ensemble med svenska och engelska skådespelare.

Kerstin Berggren har tittat närmare på det internationella teatersamarbetet och i Kulturradion Snittet får lyssnarna också veta mer om den engelska organisationen PUSH, som stöttar svarta artister inom brittisk scenkonst och arbetar med att öka mångfalden hos de brittiska kulturinstitutionerna. Regissören Josette Bushell – Mingo som till vardags är konstnärlig ledare på Riksteaterns Tyst Teater, är en av grundarna till PUSH och hon har också fått ta emot Brittiska Imperieorden av den engelska drottningen.

Efter premiären i Umeå kommer ”When we dead awaken” att turnera i England och Sverige.  

Början, slutet och det som finns däremellan - En serie i två delar om konstnärliga processer

Hur börjar man egentligen? Hur får kompositören sitt uppslag, Hur går en regissör tillväga när han ska föra över sin vision till skådespelarna? Kan vad som helst ge uppslag till en dikt?  Finns det tid för inspiration eller måste man jobba? Vad gör man när det känns som att man målat sin sista tavla? 

I Snittets kortserie om konstnärliga processer kikar Richard Dinter in i huvudet på författare, poeter, bildkonstnärer, regissörer, kompositörer och andra konstnärligt verksamma människor. Vad är det som pågår därinne?  

Del 2 - Slut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista