Och vi som trodde åttiotalet var axelvaddarnas årtionde

Kino - Passar kostymen?

P1 fredagen den 3 oktober kl. 18.15 och söndagen den 5 oktober kl. 16.03

Kino dyker huvudstupa ner bland sammetsbrokader och puffbyxor. I bioaktuella ”Den andra systern Boleyn” slåss Scarlett Johansson och Natalie Portman om Henrik den åttondes gunst och i kommande ”The Duchess” spelar Keira Knightley 1700-talsgrevinna med äktenskapsproblem.

När tar klädfrosseriet överhanden, hur står det till med könsrollerna och hur mycket får man leka med historien? Mårten Blomkvist och Elin Claeson kommer till studion och diskuterar kostymfilmens väsen.

En annorlunda typ av kostymdrama är regissören Peter Greenaways senaste film, Rembrandtporträttet ”Nightwatching”. Vi har träffat honom och pratat konstnärsfilm, Ingmar Bergman och youtube. Möt också hyllade dokumentärfilmaren Kim Longinotto, som i sin nya film ”Håll mig hårt, låt mig gå” skildrar vardagen på en skola för elever med svåra psykologiska trauman.

Programledare Roger Wilson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista